Վերադառնալ

Սնվիր հայերեն, պատրաստիր հայերեն

 

Հոկտեմբերի 13-ին «Այբ» կրթական հիմնադրամի «Մեղու» մրցույթին ընդառաջ՝ շուրջ երեսուն երեխա Երևանից և Հայաստանի տարբեր մարզերից հյուրընկալվեց «Այբ»-ի կայուն գործընկեր «Երեմյան Փրոջեքթս»-ի Խոհարարական արվեստի և հյուրընկալության ակադեմիայի խոհանոցում: Ակադեմիա այցը կազմակերպվել էր «Սնվիր հայերեն» ծրագրի շրջանակում։

Այցելության ընթացքում երեխաները նախ մասնակցեցին տեսական դասընթացի։ Խոհարարական արվեստի և հյուրընկալության ակադեմիայի «Ազգային խոհանոցի պատմություն» ծրագրի դասընթացավար Վահե Լոռենցը ներկայացրեց հայկական խոհանոցի ձևավորումն ու պատմությունը։ Այնուհետև երեխաները ակադեմիայի խոհանոցում պատրաստեցին հայկական ավանդական ուտեստներ՝ ավանդական ղափամա և Արցախի փախլավա, ապա համտեսեցին իրենց ձեռքով պատրաստածը։

Այցի ընթացքում «Այբ» կրթական հիմնադրամի մրցույթների բաժնի ղեկավար Տաթև Ադամյանը  խոսեց ոչ միայն լեզվի, այլև մշակույթի ու խոհարարական ավանդույթների միջոցով հայերենի պահպանման մասին.

«Հայկականությունը ոչ միայն լեզուն է, այլև մեր մշակույթը, ծեսերը, սովորույթներն ու նաև խոհանոցը։ Շատ կարևոր է հայերենի պահպանմանը միտված այս նախաձեռնությանը գաղափարապես աջակցելն ու նույն տեսլականը կիսելը, այդ իսկ պատճառով էլ «Սնվիր հայերեն» և «Պատրաստիր հայերեն» ծրագրերը որոշեցինք իրականացնել հենց «Երեմյան Փրոջեքթս»-ի Խոհարարական արվեստի և հյուրընկալության ակադեմիայի հետ։ Ընկերությունը Հայաստանում եզակիներից է, որի գործունեությունը միտված է նաև հայկական խոհարարական ավանդույթների և մշակույթի պահպանմանն ու տարածմանը»։

Խոհարարական արվեստի և հյուրընկալության ակադեմիայի տնօրեն Աիդա Տիգրանյանն իր հերթին հավելեց.

«Հատկապես այսօր հայկական արժեհամակարգի պահպանմանն ուղղված յուրաքանչյուր նախաձեռնություն ողջունելի է։ «Երեմյան» ակադեմիան էլ, հավատարիմ մնալով իր գործունեության սկզբունքներին և առաքելությանը, ոչ միայն նախաձեռնում, այլև մեծ պատրաստակամությամբ աջակցում է նմանատիպ միջոցառումներին, որոնք ուղղված են մեր ազգային խոհանոցի ավանդույթների վերհանմանն ու դրանք գալիք սերունդներին փոխանցելուն»։

Մասնակիցներից տասնամյա Դավիթ Դաղբաշյանը, պատմելով իր տպավորությունների մասին, ասաց.

«Այսօր նոր պատմություններ լսեցինք, օրինակ՝ թե ինչպես են ապրել մարդիկ  հին ժամանակներում, ինչպես են առաջացել ուտեստները, ինչ գործիքներ են եղել խոհանոցում և այլն։ Հետո խոհանոցում մնացած երեխաների հետ միասին ղափամա պատրաստեցինք, ինչը շատ հետաքրքիր էր բոլորիս համար։ Մեծ հաճույքով նորից կմասնակցեմ այսպիսի միջոցառումների»։

«Այբ» կրթական հիմնադրամը շարունակում է իրականացնել հետաքրքիր միջոցառումների շարք, որոնց հիմքում ընկած է հայկական մշակույթի, ավանդույթների և ինքնության պահպանումը։ Մեր ինքնության բացահայտմանն ու պահպանմանն է ուղղված նաև «Մեղու» հայերենի մրցույթը, որը նախատեսված է Հայաստանի Հանրապետության, Արցախի ու սփյուռքի երեխաների համար։

19.11.2022
Գլխավոր Նորություններ

«Այբ»-ի նպատակային դրամագլխի առաջին դրամահավաքի միջոցառումը Սիլիկոնյան հովտում

Նոյեմբերի 16-ին Դավիթ Յանի hյուրընկալությամբ կայացավ «Այբ» կրթական հիմնադրամի նպատակային դրամագլխի առաջին դրամահավաքի մասնավոր միջոցառումը:
22.11.2024

Մեկնարկել է «Կրթության կառավարում և առաջնորդություն» ծրագիրը

«Այբ» կրթական հիմնադրամը ՅՈՒՆԻՍԵՖ-ի աջակցությամբ և ԿԳՄՍՆ հետ համատեղ իրականացնում է «Կրթության կառավարում և առաջնորդություն» վերապատրաստման ծրագիրը:
16.10.2024

123․3 մլն դրամ՝ ներհամայնքային դրամահավաքի արդյունքում

Ուսումնական տարվա սկզբում մեկնարկած ներհամայնքային դրամահավաքի արդյունքում 90 մլն դրամի փոխարեն մեզ հաջողվել է հավաքել 123 334 624 դրամ։
31.07.2024

«ԱԲ սերունդ» ծրագրի մեկ տարվա արդյունքները

Ամփոփեցինք «ԱԲ սերունդ» ծրագրի՝ ուսուցիչների կարողությունների զարգացմանն ուղղված վերապատրաստումների մեկ տարվա արդյունքները։
29.07.2024
Վերջին Նորություններ

Երկարատև համագործակցության հերթական այցը

«Այբ» կրթական հիմնադրամը հյուրընկալեց Ստիվ Քինգին։ Սա «Այբ»-ի հետ Քեմբրիջի համալսարանի երկարատև համագործակցության հերթական այցն էր։
18.07.2024

Արարատյան բակալավրիատի աշխարհագրությունն ընդլայնվում է

Հարավային Կորեայի «Յոնսե» համալսարանը դարձավ 25 երկրների բուհերից 215-րդը, որ այս պահի դրությամբ փաստացի ճանաչում և ընդունում է ԱԲ-ի հավաստագիրը։
01.07.2024

Արարատյան բակալավրիատի նոր ձեռքբերումները

Արարատյան բակալավրիատի հավաստագիրը ճանաչող և ընդունող համալսարանների ցանկը համալրվել է նոր միջազգային հեղինակավոր անուններով։
14.06.2024
Բաժանորդագրվի՛ր և եղի՛ր տեղեկացված